Grigore Vieru – o lacrimă a fiinţei româneşti

„Paginile sale sunt o lungă spovedanie mărturisind o mare dragoste faţă de lume” şi „Poetul moldav este un cântăreţ şi un tribun”, mărturisea cunoscutul critic literar Adrian Dinu Rachieru despre cel care s-a ivit pe lume în ziua de 14 februarie 1935, în satul Pererita din fostul judeţ Hotin.

În opera lui Grigore Vieru, de o aparentă simplitate, se regăsesc întrebări şi teme fundamentale care constituie coloana existenţei unui individ şi a unui neam: mama, casa părintească, locul natal, limba maternă, patria, iubirea. El şi-a asumat responsabilitatea unei voci publice şi a devenit un poet simbol pentru un întreg neam românesc. De aceea avem datoria de a-l cinsti prin cunoaşterea operei şi activităţii sale.

În acest spirit, Filiala „Arboroasa” Vatra Dornei a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina” în colaborare cu

 invitatii la Manifestarea Omagiala "Grigore Vieru"

Invitatii si Participantii la Manifestarea Omagiala "Grigore Vieru"

Biblioteca municipală „G. T. Kirileanu”, Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor şi Casa de Cultură „Platon Pardău” au organizat, în ziua de 14 februarie, o amplă manifestare omagială. Prof. Dorina Paicu de la Şcoala Generală Poiana Stampei a prezentat pagini din viaţa şi opera poetului, Tatiana Ciuntu, secretara „Arboroasei”, originară din Floreştii Basarabiei, care a studiat după abecedarul cu grafie latină întocmit de Grigore Vieru, a mărturisit de ce acesta este „poetul sufletului meu”. Scriitoarea Aldona Patraş a reliefat chipul mamei aşa cum se dezvăluie în opera lirică a poetului, iar poeta Taţiana Vlad Guga a îndemnat pe participanţi să se împărtăşescă din patriotismul profund care  l-a animat pe Grigore Vieru şi în numele căruia a luptat toată viaţa pentru păstrarea valorilor româneşti. De aceea „poetul rămâne un model viu pentru noi toţi”, a opinat vorbitoarea. Interesante opinii despre opera şi activitatea lui Grigore Vieru aparţinând unor mari personalităţi precum Eugen Simion, Alexandru Ştefănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu ş.a. au fost prezeantate de poeta Rodica Ulea. Originar din satul Miorcani (despărţit de Pererita prin „lacrima” Prutului), Ioan

Organizatori si Participanti la Manifestarea Omagiala "Grigore Vieru"

Organizatori si Participanti la Manifestarea Omagiala "Grigore Vieru"

Abutnăriţei a vorbit despre rudele poetului care trăiesc în acest sat, despre prima vizită a lui Grigore Vieru în satul rudelor sale, cu prilejul inaugurării casei memoriale Ion Pillat, despre cum l-a cunoscut şi despre tristeţea momentului în care l-a însoţit pe poet, la Chişinău, pe ultimul drum. Prof. Vasile Panţiru a fost prezent la întâlnirea cu poetul la Miorcani şi la alte întâlniri, inclusiv la Chişinău la mitingul pentru limba română şi a rememorat cu emoţie acele clipe înălţătoare, cât şi impresia unică ce o genera prezenţa şi cuvintele înflăcărate ale poetului tribun. Poeta Anica Facina a prezentat un fragment dintr-un interviu realizat de Nicolae Băciuţ (redactor şef al revistei „Vatra veche” din Târgu Mureş) cu poetul Grigore Vieru, o sensibilă mărturisire despre copilăria sa tristă, petrecută în plin război şi despre cum a început să scrie. Autoarea acestor rânduri a vorbit asistenţei despre emoţia primei întâlniri cu poetul, a prezentat autograful pe care îl deţine de la poet cât şi alte cuvinte memorabile ale acestuia, rămase pe cărţi oferite prietenilor sau rostite în sala Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, unde a fost de mai multe ori prezent împreună cu soţii Ion şi Doina Aldea Teodorovici.

Peste 40 de elevi de la Şcolile Generale nr. 1, 2, 4 şi Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, îndrumaţi de înv.

Grup de elevi participanti la Manifestarea Omagiala "Grigore Vieru"

Grup de elevi participanti la Manifestarea Omagiala "Grigore Vieru"

Oana Pintescu, Liuţa Jucan şi prof. Doina Moroşanu, Liliana Ţăranu, Otilia Nilaş, Ioana Iuga, Alina Leonte Dupu, Gruia Ungurian, Stela Iacob, Daniela Corneţchi, Jenica Romanică, Ana Maria Apetrii au participat la un concurs de recitate a poeziei lui Grigore Vieru, concurs dotat cu premii.

Manifestarea s-a încheiat cu cântece pe versuri de Grigore Vieru, interpretate cu sensibilitate de către un grup vocal de la Şcoala Poiana Stampei, îndrumat de prof. Dorina Paicu. Participanţii la manifestare au consultat materiale despre poet şi cărţi din opera sa, existente în expoziţiile organizate de către biblioteca municipală la Salonul Alb şi la sediul bibliotecii.

Manifestarea a demonstrat că dornenii cunosc şi îndrăgesc poezia lui Grigore Vieru şi respectă pe omul care s-a dedicat împlinirii unor idealuri nobile.

Paraschiva Abutnăriţei

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: